Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kobra královská

28. 10. 2009

KOBRA KRÁLOVSKÁ

Latinský název: Ophiophagus hannah
Výskyt: jižní a jihovýchodní Asie, lesy a plantáže
Stav: místně běžný
Rozmnožování: snáší 20-50 vajec
Délka: 3-5m
Potrava: ještěrky, hlodavci, jiní hadi(s oblibou)

ZAJÍMAVOST: Je to nejdelší jedovatý had na světě.

Obrazek
Je široce rozšířená a velmi variabilní. Dospělci bývají barvy od žlutohnědé až po šedozelenou. Mláďata jsou tmavá, se žlutými pruhy a řadou skvrn ve tvaru obráceného V na dlouhém, úzkém krku. Některým populacím zůstává mláděcí zbarvení i v dospělosti. Kobru k. od ostatních kober poznáme díky dvojici zvláštních štítků v týle hlavy. V období rozmnožování vytváří pár. Samice staví hnízdo ze zbytků rostlin, naklade do něj vajíčka a pak ho společně se samcem hlídají. V nebezpečí hlasitě syčí, ukazuje jedové zuby, roztahuje krk a zvedá přední třetinu těla. Loví hlavně hady, ale občas sežere i hlodavce nebo nějakého ještěra. Přestože je prudce jedovatá, nedochází k uštknutí člověka příliš často, jelikož žije hluboko v deštném lese.

Obrazek